Napelem telepítése magánszemélyeknek

Nem csak a környezetét kímélheti, hanem pénztárcáját is!

Napelem telepítés magánszemélynél

Hogyan csökkentheti jelentősen a villanyszámláját és fűtési költségeit napelemekkel?

Napelemekkel az elektromos berendezések működtetése mellett, akár a fűtését, akár a melegvíz előállítását is minimális rezsi mellett használhatja.

Miért érdemes napelemeket telepíteni az Ön otthonában?

Gondolja el, mennyit takaríthatna meg a villanyszámláján és fűtési költségein, ha otthona energiaszükségletének egy részét napelemekkel fedezné. A Solar Systems Solutions Kft. segítségével az elektromos berendezések, a fűtés és a melegvíz előállítása is jelentősen olcsóbbá válhat. Elérhető árú megoldásaink, mint a hőszivattyúk, klímák és infrapanelek, lehetővé teszik az elektromos fűtést is.

Hogyan működik a napelemes rendszer telepítése és milyen lépésekből áll?

Az ideális teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszer kiépítéséhez a megfelelő szintű tervezés elengedhetetlen, hogy a napenergiát a lehető legjobban tudjuk hasznosítani. Amennyiben a tervezési fázisban valamilyen tényezőt nem úgy, vagy nem megfelelően vesznek figyelembe, akkor az teljesítményromlást eredményezhet.

Egy 1 kWp teljesítményű napelem 1200-1250 kWh energiát termel évente. A telepítés során figyelembe vesszük a tető típusát, az árnyékolást és a terhelhetőséget, hogy a lehető legtöbb napenergiát hasznosíthassa. Az inverter kiválasztása is kulcsfontosságú, mivel ez befolyásolja a rendszer teljesítményét.

1. Energiafogyasztás meghatározása

A szükséges fogyasztást a szakértők egyszerűen meghatározhatják, de akár mi magunk is könnyedén kikalkulálhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint összegyűjtenünk egy évi villanyszámlánkat, ami már tökéletes kiindulópontot adhat saját fogyasztásunk meghatározásához.

2. Napelem teljesítmény meghatározása

Amennyiben már rendelkezünk a szükséges fogyasztás értékével, kiszámíthatóvá válik mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszerre is lehet szükségünk. Technológiától is függően egy 1kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer 1200-1250 kWh villamos energiát képes termelni.

3. Az elhelyezés megtervezése

A napelem rendszer tervezés során az elhelyezés megtervezése is roppant fontos. Az elhelyezés leggyakrabban cseréptetőre történik, de leginkább csak arra kell figyelmet fordítani, hogy olyan tetőfelületet válasszunk ki, amire nem vetődik árnyék. Ha nem megfelelő a tető, akkor alternatív lehetőségeket érdemes választani. Pl. nappal együtt mozgó tetőszerkezetet vagy földre szerelhető napelemes rendszert.

Lapos tető esetén is az a kulcskérdés, hogy a tető, az épület mekkora terhelést bír. A lapos tetőnél a tető anyaga döntő, hogy alkalmas-e a telepítésre. Minden telepítés esetén a tervezési elv hasonló, legyen az elhelyezés lapos tetőn vagy talajon. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben célszerű elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán.

4. Napelem inverter választása

Minden egyes napelemes rendszerhez szükséges egy úgynevezett inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja az elektromos készülékek számára is fogyasztható, hálózatban lévő váltóárammá. Az inverter hatásfoka nagyban befolyásolja a rendszer összteljesítményét is. A piacon sokféle gyártmányú inverter elérhető, mind ár, mind minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt.

Milyen támogatások és finanszírozási lehetőségek érhetők el a napelemek telepítéséhez magánszemélyeknek?

2024 januárjától elérhető a Napenergia Plusz Program hazánkban. 2024-től a jogi szabályozás is az irányba tereli a lakosságot, hogy hibrid rendszereket alakítsanak ki otthonukban. A hibrid inverterrel működtetett rendszer lehetővé teszi, hogy a megtermelt energiát akkumulátorba tároljuk. Ezek a rendszerek már képesek arra is, hogy áramszünet esetén a fogyasztókat az eltárolt energiával táplálják így téve folyamatossá az áramellátást.

A hibrid inverter egyik oldalon csatlakozik az elektromos hálózathoz a másik oldalon az akkumulátor pakkhoz. A hálózatról kapja az áramot, amivel működteti magát, a napelemek által megtermelt energiát átalakítva betáplálja az akkumulátorba. Egy esetleges áramkimaradás esetén, a hibrid inverter az akkumulátorba tárolt energiával képes működni. Abban az esetben, ha többlet termelés történik, a hibrid inverter ugyan úgy betermel a hálózatba, mint más hagyományos inverterek.

Napelem inverter

Milyen hatással van a napelemes rendszer a környezetre és az energiafüggetlenségre?

A jelenlegi legtisztább, legbiztonságosabb, legszélesebb körben felhasználható energia az elektromos áram. A Nap a kimeríthetetlen, tiszta energiát jelenti, fenntartható létünk alapfeltétele. Átalakítható és elraktározható energiaforrás, a harmadik évezred meghatározó ipari és háztartási energiája. A Föld légkörének minden négyzetméterére 1370 W nagyságú energia érkezik.

Milyen gyakori karbantartást igényelnek a napelemes rendszerek és milyen szolgáltatásokat kínál ebben a cégünk?

Naplemes rendszereinket úgy tervezzük, hogy a lehető legkevesebb karbantartást igényeljék az Ön részéről. Egy ideális 35 fokos dőlésszög esetén mondhatjuk, hogy öntisztuló a rendszer, hiszen a csapadék lemossa a napelem modulokra rakódott por és szennyeződés legjavát. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy a lehetőségekhez mérten mindig ellenőrizzük a napelemek nem kapnak-e árnyékot, belógó növényzettől, ráhullot falevelektől vagy madárpiszoktól. Ezek nagyban ronthatják a rendszer teljesítményét.

Többnyire olyan szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint az akár jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV sugárzás álló szolár-kábelek. Helyes dőlésszögben beállított napelemeknek normál körülmények között elég a természetes csapadék tisztító hatása. A Solar Systems Solutions mindig rozsdamentes tartószerkezetet telepít.

Milyen tapasztalatokkal és sikertörténetekkel rendelkezik a Solar Systems Solutions Kft. a napelemek telepítésében?

Cégünk az elmúlt évek során már több mint 400 családi háznál telepített napelemes rendszert, Szolnok és térsége mellett főként a kelet-magyarországi valamint budapesti régióban.

Kérje kollégánk visszahívását még ma!