Megújuló energia

Megtakarítás megújuló energiával!

Energiaforrások előnyei, hátrányai!

A fosszilis energiahordozók hátrányai

Jelenleg a háztartások jelentős részében fosszilis energiát használunk (gáz, szén, urán, kőolaj, földgáz). Ezeknek az energiahordozóknak a hozzáférése, kitermelése, használata - mind anyagiakban, mind környezetvédelmi szempontokból - óriási terhet ró környezetünkre. A fosszilis energiák használatának következményei az olyan globális problémák, mint az üvegházhatás, a lég-, és vízszennyezés, a felmelegedés, illetve az energiahozzáférési gondok. Mivel mindig újra ki kell termelni a szükséges mennyiséget, ezért költségei is magasak. Ezért ezeknek az energiahordozóknak a kitermelését bolygónk védelmében a lehető legkisebb mértékűre kell csökkenteni.

Miért jobb a megújuló energia használata?

A megújuló energiaforrások, - szemben a fosszilis energiaforrásokkal – mindig újratermelődnek. Tehát egy pl. napelemrendszer kiépítése után nap, mint nap újra termelődik az áram anélkül, hogy erre újból és újból költséget és munkát kellene fordítanunk! Ezzel jelentősen csökkenek az előállítás költségei is, nem is beszélve a fent említett környezetvédelmi és energiahozzáférési gondokról. Az alternatív energiaforrások közé tartozik a szél-, nap-, geotermikus-, vízenergia, illetve a biomassza.

Hogyan kapok erre állami támogatást?

Összhangban az Európai Uniós törekvésekkel, Magyarország is elkötelezte magát ebben a kérdésben,- ezért az ország energiaszükségletének minél nagyobb részét zöld energiával kell megtermelni. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében, kerültek előtérbe a zöld beruházásokat támogató EU-s energetikai pályázatok. Ezek a támogatások a lakosság és a KKV szektor számra komoly anyagi támogatást jelentenek, előnyös megtérülés mellett. Az Ön családja/vállalkozása felhasználta már ezeket a támogatásokat?

Miben tudunk mi segíteni, hogy javuljon otthona/vállalkozása energiahatékonysága?