Mit jelent az energiahatékonyság?

Nem csak a környezetét kímélheti, hanem pénztárcáját is!

Költséghatékony otthon!

Mi az energiahatékonyság?

Az épületek energiafogyasztásának kb. 70%-át a lakóépületek használják fel. Egy átlagos lakóépület esetén elmondható, hogy fűtés-hűtés költsége a legmagasabb a rezsielemek közül, átlagosan a teljes rezsi 2/3-át teszi ki.

Mi ennek az oka?

Ennek oka a hőveszteség, amely az adott épületre jellemző. Hőveszteség az az energia, amely a falakon, födémen, nyílászárókon keresztül „elillan”. Tehát olyan fölösleges energiáról beszélünk, amelyet kitermelnek valahol, eljut Önhöz, fizet is éret (nem keveset), de hasznát nem látja. Az energiahatékony módon való üzemeltetéssel a célunk az, hogy csökkentsük a felhasznált energia mennyiségét. Mivel a fel nem használt energia a "legolcsóbb" energia. Az energiahatékonyság növelő beruházás eredményeként az ingatlan rezsije jelentősen csökkenni fog, ezzel Ön hosszú távon pénzt takarít meg.

Hőveszteség
Hogyan kapok erre állami támogatást?

Ha valaki régebbi, nem jól szigetelt ingatlanban lakik, ahol a nyílászárók is régiek, akkor első ránézésre komoly kiadást jelent ezeknek az energiahatékonyságot növelő beruházásoknak az ára. Mivel az energiahatékonyság javítása és a zöld energiák használata fontos EU-s cél, ezért jelenleg is fut olyan pályázat, amelyen keresztül Ön jelentős támogatáshoz juthat. Ennek a pályázati pénznek a felhasználásával, Ön is meg tud valósítani egy ilyen komplex beruházást, a nélkül, hogy a jelenlegi rezsijénél többet fizetne.

Miben tudunk mi segíteni, hogy javuljon otthona/vállalkozása energiahatékonysága?