OTTHONFELÚJÍTÁSI HITELPROGRAM -
LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONSÁGI BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

Azonosító jel: RRF-REP-10.13.1-24

Az Otthonfelújítási Programmal közel 20 ezer családi ház újulhat meg. Ez a támogatási forma nem csak anyagi segítséget nyújt a szükséges energetikai korszerűsítésekhez, hanem hozzájárul az otthonok életminőségének javításához is. A hőszigeteléstől kezdve a megújulóenergia-alapú rendszerek telepítéséig számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy otthonainkat környezettudatosabbá és energiatakarékosabbá tegyük. Ezért, ha teheted élj az Otthonfelújítási Program adta lehetőséggel.

A tervek szerint június 3-tól lehet benyújtani az igényeket a tervezett 108,24 milliárd forint keretösszeg kimerüléséig, melynek végső időpontja 2025.december 31.

A program fő célja az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítése.

A Felhívás alapján pályázhatunk:

Elektromos autó töltése

ikerházakkal

Elektromos autó töltése

sorházi családi ház

Elektromos autó töltése

többlakásos családi házak

Elektromos autó töltése

nemcsak belterületi, hanem külterületi és zártkerti ingatlanok

Kik pályázhatnak?

Elektromos autó töltése

nagykorú, cselekvőképes

Elektromos autó töltése

magyar adóazonosító jellel rendelkezik

Elektromos autó töltése

magyar állampolgár vagy legalább 1 éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező uniós állampolgár

Elektromos autó töltése

aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő, 1990.december 31. előtt épült ingatlanban, mely ingatlan legalább 2024.másju.01. óta a pályázó állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye

Elektromos autó töltése

ha az igénylő a pályázat benyújtásakor betöltötte vagy a Kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. évét, akkor be kell vonni egy olyan adóstársat, aki megfelel a feltételeknek

Vállakozás működhet a ingatlanban?

A pályázattal érintett ingatlanban egy vállalkozás székhelyének a bejelentése még nem kizáró ok, DE tényleges vállalkozási tevékenység nem folyhat az ingatlanban. Ha ott is működik a vállalkozás, akkor csak úgy kapható meg a támogatás, ha a vállalkozás külön mérőórával rendelkezik és számlával tudjuk igazolni az elkülönített energia-felhasználást. Ha utólag derül ki, hogy vállalkozás működik az ingatlanban, akkor a teljes támogatási összeg visszakövetelésre kerül.

Milyen felújítások támogathatók?

Elektromos autó töltése

homlokzati hőszigetelés

Elektromos autó töltése

födémszigetelés

Elektromos autó töltése

lapostető szigetelése vízszigeteléssel

Elektromos autó töltése

tetőtér szigetelése

Elektromos autó töltése

nyílászárók cseréje, ehhez kapcsolódva árnyékolók felszerelése

Elektromos autó töltése

használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése

Elektromos autó töltése

fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánnal a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzésével (önállóan nem támogatható tevékenység, csak szigeteléssel együtt)

Elektromos autó töltése

kondenzációs kazán beépítése

Elektromos autó töltése

szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje

Elektromos autó töltése

automatikus központi (hőtermelő oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítése

Elektromos autó töltése

meleg vizes puffertartály létesítése

Elektromos autó töltése

végül kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítások, javítások költségei.

Nem támogatható például a beltéri nyílászárók cseréje, klíma vagy fűtőfólia beépítése, belső falak hőszigetelése, épületek bővítése, átalakítása stb. Érdekes módon a fűtéskorszerűsítés is csak gázkazánnal lehetséges, más fűtési mód nem szerepel a támogatható tevékenységek között.

Napelem telepítés támogatással

Költséghatárokra vonatkozó szabályok

Fent felsorolt munkálatokhoz a kiírás pontosan meghatározza az elszámolható költségeket anyag- és munkadíjra lebontva. Az alábbi egységárakat tartalmazza főtevékenységenként (bruttó árak, négyzetméterenként, forintban):

Tevékenység Anyagköltség (Ft/m²) Munkadíj (Ft/m²)
Nyílászárók cseréje 51.336 Ft/m² 158.836 Ft/m²
Homlokzati hőszigetelés 12 cm – 25.838 Ft/m²
15 cm – 27.414 Ft/m²
20 cm - 30.565 Ft/m²
22.220 Ft/m²
Tetősík hőszigetelése 20 cm – 17.108 Ft/m²
25 cm – 18.847 Ft/m²
30 cm - 21.006 Ft/m²
32.296 Ft/m²
Padlásfödém hőszigetelése 30 cm – 10.636 Ft/m²
40 cm – 13.037 Ft/m²
14.173 Ft/m²
Pincefödém hőszigetelése 10 cm – 18.382 Ft/m²
15 cm – 13.037 Ft/m²
6.972 Ft/m²
14.173 Ft/m²
Kazáncsere 1.625 600 Ft 2.438.400 Ft
Hőleadók cseréje 1.422.400 Ft 2.133.600 Ft
Melegvíz előállító berendezés cseréje 266.700 Ft 457.200 Ft
Energetikai tanúsítvány 50.000 Ft/db (nettó)

A gázkazánok korszerűsítésére a hitelprogram keretösszegének 20%-a elérhető, ebben az esetben 2024.december 31-ig lehet pályázni. Ha ez a 20%-os keret kimerül nem kapható támogatás, erre a korszerűsítési munkálatra. (a fel nem használt forrás átcsoportosításra kerül)

A támogatással megvalósuló tevékenységekkel épületenként legalább 30%-os primer energiamegtakarítás elérése szükséges, melyet energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. A nagyobb energia megtakarítás, nagyobb összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Mekkora támogatást kaphatok?

A támogatás fő része egy kamatmentes hitel lesz. Nem fogják megterhelni a felújítással érintett ingatlant, nem kerül rá jelzálog. Nem is vizsgálják az ingatlan értékét. Eladni viszont nem lehet a házat a futamidő végéig.

Vizsgálni fogják viszont a kölcsönigénylő jövedelmi helyzetét. Igazolt jövedelmének fedezetet kell nyújtania a hitel törlesztésére. Nem kaphat támogatást, akinek a minimálbért meghaladó adótartozása van, vagy szintén a minimálbér összegét meghaladóan, 60 napon túl tartozik közüzemi díjakkal.

Pénzügyileg a program három részből áll: a már említett kamatmentes kölcsön és egy vissza nem térítendő támogatás kombinációja, amihez önrészt is kell biztosítani. A támogatás két része együtt maximum 6 millió forint lehet pályázónként. Az önrész a teljes elszámolható költségvetés 14,3%-a, azaz 7 millió forintos felújításnál kereken egymillió. A kamatmentes kölcsönt 10 év alatt kell visszafizetni.

A vissza nem térítendő támogatás az ingatlan helyszínétől függ, azaz attól, hogy a pályázó mennyire fejlett térségben kívánja a felújítást elvégezni. Ehhez három kategóriát állította fel az ország településeire (a feltételek alapján összeállított listát a pályázati hirdetmény tartalmazza):

Elektromos autó töltése

abban a járásban, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-a alatti, ott a vissza nem térítendő támogatás a teljes támogatási összeg maximum 58,33%-a lehet, azaz maximum 3,5 millió forint.

Elektromos autó töltése

Ahol a járás átlagjövedelme az országos átlag 75-110 százaléka között van, ott a vissza nem térítendő támogatás maximuma 50%, legfeljebb 3 millió forint lehet.

Elektromos autó töltése

Ahol pedig a járás átlagjövedelme meghaladja az országos átlag 110%-át, ott a támogatás 41,67%, maximum 2,5 millió forint lehet (ide 19 járás és valamennyi budapesti került tartozik).

Ha a támogatást igénylők együttes jövedelme meghaladja a KSH által kimutatott bruttó jövedelem 130%-át, azaz 742.560 forintot, akkor mindenképpen a legmagasabb jövedelmű térségre vonatkozó feltételeket kell alkalmazni. Ha viszont az adóstársak együttes jövedelme nem éri el a 399.480 forintot, akkor a legalacsonyabb jövedelmű járásokra érvényes támogatást vehetik igénybe.

További 5%-kal lehet növelni a vissza nem térítendő támogatás arányát azzal, ha az elvárt 30% helyett 40 %-os energia-megtakarítást értünk el.

A pályázatban regisztrált kivitelezők végezhetik el a felújítási munkálatokat, tehát csak olyan kivitelezők, aki szerepel az e célra létrehozott listán.

Otthonfelújítási támogatás menete

A felkészültségen múlhat a pályázati siker!

Jelenlegi adatok alapján a hazai lakásállomány több, mint 80 százaléka épült 1990 előtt, azaz több mint 2 millió családi ház, ezért fontos, hogy időben lépj a sikeres pályázat felé.

Ne habozz, és lépj most, hogy biztosítsd a pályázatod sikerét!

Amennyiben szeretnél személyre szabott tájékoztatást kapni, csak töltsd ki a lenti adatokat és kollégánk keresni fog.