Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Üdv az energiafüggők klubjában!

Létrehozva: 2020. május 16.

 

Ma már elképzelni sem tudjuk mindennapjainkat villamos energia nélkül, nem tudnánk élni nélküle. Mondhatni, függők lettünk,- energiafüggők. Szerencsére eljutottunk odáig, hogy már hétköznapi hírnek számít, ha valamilyen megújuló energiával kapcsolatos információt látunk/hallunk a tévében vagy az interneten. Lassan, de biztosan bekúszott a köztudatba a zöld energia fogalma, – ezzel együtt vált egyre közismertebbé, népszerűbbé és egyre elérhetőbbé a napelem, mint energiaforrás.

 

Miért fontos minél több zöld energiát termelni?

 

Egyrészt a fosszilis energiák mennyisége véges, másrészt a Föld tűrőképessége is véges, hiszen a környezetszennyezés soha nem látott méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Ennek következménye, hogy szinte nincs olyan évszak, amikor a világ valamelyik részén ne lenne hónapokon át bozóttűz, viselhetetlen hőhullám, kíméletlen szárazság kíséretében.

Sokan furcsállják a zöld energia mellett a „megújuló” energiaforrás elnevezést, pedig az elnevezés, egyben a magyarázat is. Megújuló energiaforrásnak azokat az energiahordozókat nevezzük, amelyek nem fogynak el, emberi léptékkel nézve újratermelődnek. Ilyen a napenergia, szélenergia, biomassza, vízenergia, geotermikus energia, ár-apály energia. A megújuló energiaforrások közül sok káros anyag kibocsátása nélkül is használható, azonban a megújuló energia nem jelenti önmagában a környezetbarát működést. (Például a fatüzelés energia is megújulónak számít, hiszen a fa biológiai úton emberi idő alatt újra kinő, de semmiképpen nem környezetbarát.)

Már több évtizede kísérleteznek a zöld energiák termelését fejlesztő szakemberek a különböző technológiákkal, de eddig úgy tűnik, hogy a megújuló energiák közül a legkönnyebben előállítható a napenergia.

Adottak a „zöld” világ kiépítéséhez szükséges technológiák!! A napelem rendszerek mindenki számára elérhetők, ezeket otthonunkban is ki lehet építeni, de hatalmas ún. napelem parkok/farmok is vannak a világon!

Hiszen a nap mindig süt, így a nap egy végtelen energiaforrás!

Közel 200 ország írta alá a Párizsi egyezményt, amely a környezetszennyezés csökkentését tűzte ki célul a következő években/évtizedekben. Ennek jegyében pedig előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. Azért, hogy a környezetvédelmi egyezménynek megfelelően csökkenjen a környezetszennyezés, sok állam és nagyvállalat épített/épít napelemparkokat. Ezek mérete, termelése messze meghaladja, a hétköznapi villamosáram-fogyasztó fantáziáját! A Földön ma több, mint 600 km2 -en telepítettek napelem parkokat eddig,- ez több, mint Budapest teljes alapterülete (525 km2).

 

Néhány a legnagyobb napelem farmok közül

Kurnool Ultra Mega Solar Park

2019. január 8-án nyitották meg a 24 km2 -en fekvő parkot, több mint 4.000.000 panelből áll, melyek kapacitása összesen meghaladja az 1000 megawattot. 2500 ember építette kb. 275 milliárd forintba került. Közel 2000 kilométer villamosvezetékre volt szükség a megépítéséhez. Egy napsütéses napon több, mint 8 millió kWh villamos energiát képes előállítani a park, ami elegendő ahhoz, hogy szinte teljes mértékben kielégítse a kurnooli kerület közel 500.000 lakosának villamosenergia-igényét.

Datong Solar Power

A kínai Datong napelem farm 750 milliárd forintnak megfelelő összegből épült. A következő fejlesztési fázisokban további bővítéseket terveznek, így lehet, hogy néhány év múlva ez lesz a világ legnagyobb napelem parkja. 2016-ig összesen 1 070 MW kapacitás volt működőképes, miközben további 600 MW teljesítmény fejlesztését jelentették be. Statisztikai adatok szerint 2016. július és 2017. január között a Datong farm összesen 870 millió watt villamos energiát termelt, ami havi 120 millió watt villamosenergia-termelésnek felel meg. Külön érdekessége, hogy egy pandamacit formál az alaprajza.

Tengger Desert Solar Park

Kína északnyugati részén a Tengger sivatagban található ez a napelempark, amely a sivatag területének már a 3,2%-át lefedi napelemmel! Alapterülete 43 km2, és több mint 1500 MW kapacitással bír. Ez több, mint 200 000 háztartás ellátásához elegendő villamosenergia-termelést jelent! A Tengger létesítmény befejezése elősegítette, hogy Kína telepített napenergia-kapacitása meghaladja a 176 gigawattot, amely a világ összes napenergia termelésének több, mint 30%-a. Ugyanakkor ez az adat, egészen más fényben tűnik fel, ha hozzátesszük, hogy Kína nemcsak a napenergia termelésben jár élen, hanem a világ legnagyobb környezetszennyezője is egyben.

Legnagyobb napelem termelő országok

A világ top 30 napelemparkjának listáján, előkelő helyen szerepel az Amerikai Egyesült Államok, mivel a lista nagyobbik felét az itt lévő napelemparkok teszik ki. Csúcskapacitásuk összesen, több mint 3000 MW! A világ többi részén is bőven akadnak olyan államok, vállalatok, amelyek tesznek a környezetvédelemért, és folyamatosan növelik a napelemek által megtermelt energia arányát. Ilyen országok Kína, India, és az USA mellett Belgium UK, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztrália, Belgium. A legnagyobb termelő a világon Kína, ezt követi az Európai Unió (115 gigawatt) és az Egyesült Államok (62 gigawatt) termeléssel, míg Németország (45 gigawatt) vezet az Európai Unió országai között.

 

Itthon mi a helyzet?

Itthon mindenképpen hazánk méretének megfelelő léptékkel kell mérnünk. Igazából 2010-től érezhető növekedés a napelem szektorban, hiszen 2010-2016 között a napenergia kapacitás Magyarországon több mint kétszázszorosára nőtt! (Azért a bázist nézve nem kiugró adat ez, csak nyilván 2-ről 4-re ugrani könnyebb, mint 500-ról 1000-re!)

A Visontai naperőmű 2015-ben épült meg, ahol 72 000 napelem, 16 MW teljesítménnyel bír, így hazánk legnagyobb napelem parkja. Természetesen számtalan kisebb naperőmű található az országban és számuk egyre gyarapszik.

Ami emellett fontos tényező hazánk napenergia termelése szempontjából, hogy egyre nő a lakossági háztartási méretű kiserőművek száma, illetve a KKV szektor szereplői is nyitnak a napelemes megoldások felé. Köszönhető ez annak is, hogy néhány éve az Európai Unió által finanszírozott pályázatokon keresztül a családok, társasházak, vállalkozások olyan támogatásokat kapnak, amelyek segítik a gyors megtérülést,- ezzel mindenki számára elérhetővé téve a napelemes rendszereket .

Amennyiben Neked is fontos, hogy élhetőbb legyen a környezetünk és pénzt takaríts meg, nézd meg milyen „zöld” megoldásokat és pályázatokat tudsz igénybe venni!

https://www.solar-solutions.hu/maganszemelyeknek

 

 

 

 

 

 

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!