Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Time is money!

Létrehozva: 2020. november 9.

A lakossági GINOP energetikai korszerűsítésre kiírt pályázat jelenleg fel van függesztve!

Az elmúlt hét komoly változásokat hozott az energetikai korszerűsítések terén. Akik az elmúlt 1-2 évben tájékozódtak ebben a kérdésben, már megismerték az energetikai korszerűsítésekhez használható VEKOP és GINOP pályázatokat. Az elnevezés különböző, de  a gyakorlatban ez a két pályázat azonos volt, csak abban volt eltérés, hogy amíg a VEKOP a budapesti és Pest megyei pályázatokra vonatkozott, addig a GINOP pályázatok az ezen kívüli területeken voltak igényelhetőek. A VEKOP pályázatokat 2019. őszén függesztették fel, a GINOP-ot pedig az elmúlt hét csütörtökökén. Akik addig nem tudták benyújtani a pályázatot, a továbbiakban már nem tudnak pályázni. Mivel a pályázati keretösszegek kimerültek, ezért sajnos arra sincs nagyon esély a későbbiekben, hogy megnyitják a pályázatokat és folytatni lehet az igénylést.

DE! Mit tehet akkor egy átlagos család, ha korszerűsíteni szeretné otthonát?

Mielőtt a lehetséges forrásokat számba vesszük, érdemes még két nagyon fontos fogalmat tisztázni, mivel ezek szorosan kapcsolódnak a villanyáram elszámolásához.

Hogyan termel a napelemes rendszer?

A napelemes rendszer által megtermelt energia eloszlása nem egyenletes. Más az energiatermelés minden évszakban, sőt adott évszakon belül is eltérő a különböző napok és napszakok termelése. Sötétedés után a rendszerek már nem termelnek áramot, ugyanakkor mi fogyasztók a legtöbb áramot pont a kora reggeli, délutáni, esti órákban használjuk fel.

Összességében három különböző típusra tudjuk bontani a villamosáram termelésének és az áram felhasználásnak módját/forrását:

  • megtermelt és azonnal elfogyasztott áram;
  • megtermelt és el nem fogyasztott áram (tehát ezt visszatápláljuk a rendszerbe);
  • villamosenergia hálózatból vásárolt energia (ez optimális esetben a napelemes rendszerünk által megtermelt ás visszatáplált áram visszavételezése).

Egy átlagos családi fogyasztás esetén jellemzően az energia 40%-át a termeléskor fogyasztjuk el, míg a fennmaradó részt a hálózatba feltáplált, majd onnan visszavételezett energia formájában használjuk fel.

Éves szaldós elszámolás

Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató évente megnézi, mennyit termelt a napelemes rendszerünk, illetve, hogy mennyit fogyasztottunk az adott évben. A különbözetet vagy nekünk kell rendeznünk az áramszolgáltató felé (ha többet fogyasztottunk, mint termeltünk), vagy az áramszolgáltatótól igényelhető vissza ez az összeg, ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk.

A szaldós rendszerben kb. 38 Ft/kWh az elszámolásnál a villamosenergia ára. Ebben az esetben amit feltáplálunk a rendszerbe, azt ugyanannyiért veszi meg tőlünk az áramszolgáltató, mint amennyiért mi vásároljuk ezt vissza olyankor, amikor nem termel a rendszerünk. Tehát a tavaszi-nyári-őszi napokon megtermelt áram egy részét a rövid téli napokon vagy a borús-esős napokon használjuk el. Így egy jól megtervezett rendszer estén az napelemes rendszer termelése és a fogyasztás azonos mennyiségű.

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolás egészen másképpen működik, mint az éves szaldós elszámolás. Sajnos a felhasználóknak kedvezőtlenebb ez az elszámolási módszer. A 2024-től telepített napelemes rendszerek esetében már ezt az elszámolási módot kell alkalmazni.

A bruttó elszámolás azt jelenti, hogy az áramszolgáltató más áron fogja megvásárolni a hálózatba feltáplált energiát, mint amennyiért mi vásároljuk majd vissza az áramot a hálózatból. Az áramszolgáltató jóval kevesebbet fog fizetni a feltáplált energiáért, mint amennyit mi fogunk a visszavásárolt energiáért. Az áramszolgáltató által vásárolt áram pontos árát még nem ismerjük, de feltehetően 15-25 Ft/kWh árra lehet számítani. Bármelyik árral számolunk, akkor is jelentős eltérés van a a feltáplált és a vételezett áram árai között.

Mikortól várható a bruttó elszámolás?

Hivatalosan 2024.01.01. után épített napelemes rendszerek estén már csak ezt a z elszámolási módot fogják alkalmazni. Ugyanakkor a 2021. nyarán induló 30-40%-os vissza nem térítendő támogatás esetén is szóba került már ez a megoldás.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes informálódni, kalkulálni, megterveztetni és engedélyeztetni a rendszert, illet a meglévő/leendő forrásokat kihasználva megépíttetni a napelemes rendszert! Ha lekésünk róla, akkor az éves szinten nagyon komoly veszteségeket fog okozni a családunknak!

Nézzük a jelenlegi forrásokat!

Ha még most szeretnétek ingatlant venni, akkor az alábbi támogatásokat tudjátok használni korszerűsítésre a vásárlás után:

  • a Falusi CSOK 50%-a korszerűsítésre/felújításra használható;
  • a Babaváró hitel szabadon felhasználható ilyen fejlesztésekre is;
  • Otthonfelújítási Támogatás (ha már a tulajdonotokba került az ingatlan, akkor indítható el az igénylés).

Már meglévő ingatlan energetikai korszerűsítéséhez használható támogatások:

Otthonfelújítási Támogatás

  • 2021.01.01 után igényelhető egy új állami támogatás a meglévő ingatlanokhoz felújítására/korszerűsítésére;
  • utófinanszírozott támogatás;
  • a felújítási/korszerűsítésére költségek felét, de maximálisan 3 millió forintot visszaad az állam a tulajdonosnak;
  • a számlával igazolt anyagköltségekre és munkadíjakra lehet igényelni;
  • jól kombinálható a bővítési CSOK-kal, sőt a használt ingatlan vásárlók esetében is nagy segítséget nyújt a szükséges felújítási munkálatok megfinanszírozásában.

Adó visszatérítési támogatás (ÁFA visszaigénylés)

Ha szeretnétek komplex tanácsadást igényelni, keressétek kollégáinkat mihamarabb!

Így előre fel tudtok készülni egy teljes körű korszerűsítésre!

Nem mellesleg több millió forintot is meg tudtok takarítani, ha jól kombináljátok a lehetőségeket!

Amiben számíthattok ránk:

  • ingatlan szakszerű felmérése;
  • energia-hatékonyságot javító korszerűsítéshez tervezet/javaslat;
  • árajánlat a kivitelezéshez;
  • forrásteremtés;
  • hitelügyintézés;
  • engedélyeztetés;
  • kivitelezés.

Minden egy helyen!

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!