Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Inverter: a napelemes rendszer szíve és agya

Létrehozva: 2020. augusztus 2.

(Tekintettel az inverterek fontosságára, ezt posztot a következő hetekben még követi legalább egy poszt, amely szintén ezzel a témával foglakozik majd).

Minden napelemes rendszer működéséhez szükséges az inverter, amelynek a legfontosabb feladata a napelem panelek által megtermelt egyenáram átalakítása 230 V-os váltakozó árammá (amit a háztartási gépek fel tudnak használni). Másik fontos funkciója a termelt energia paramétereinek hozzáigazítása a villamos hálózat követelményeihez. Az inverter folyamatosan méri a termelt energia mennyiségét. Monitoring rendszerrel kiegészítve számítógépen és mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is követhető részletes információkat ad a termelésről a tulajdonosának. Magának a napelemes rendszernek nemcsak az agya és szíve az inverter, hanem a legdrágább része is egyben, hiszen egy teljes napelemes rendszer költségeinek kb. 20-30%-át az inverter teszi ki. Minél kisebb egy napelemes rendszer, annál nagyobb az inverter ára a teljes rendszerhez képest. Napelemes rendszer létesítésekor csak az áramszolgáltatók által engedélyezett inverterek használhatók. A különböző teljesítményű napelem rendszerekhez több különböző teljesítmény szintű inverter is vásárolható. Az inverter javasolt teljesítménye függ a napelemek összteljesítményétől, illetve attól is, hogy milyen tagoltságú tetőre, (hány különböző felületre) kerül a telepítendő rendszer.

Amikor napelemes rendszert választunk, akkor érdemes körültekintően tájékozódni néhány fontos kérdésben. Ezeket a kérdéseket foglaljuk össze ebben az írásban (és a következőben).

Inverter típusok üzemmód szerint

Hálózatba tápláló inverter

Hazánkban ez a leggyakoribb típus, hiszen a háztartások nagy része éves szaldó elszámoló rendszerben működteti napelem rendszerét. A hálózatba tápláló napelem inverterek a közműhálózatra csatlakoztatott berendezések, amelyek a helyben fel nem használt energiát át tudják adni a hálózatnak. A szolgáltató ezt a többlet energiát átveszi tőlünk és az éves elszámolásnál jóváírja.  A vásárolt és visszatermelt elektromos áram mennyiségét az ad-vesz óra méri, ennek az adatait veszik alapul az éves elszámoláskor. Egyetlen hátránya van ezeknek a rendszereknek, amelyet érdemes figyelembe venni napelemes rendszer telepítésekor. Ezek a hálózatba tápláló rendszerek áramszünet esetén nem tudnak áramot biztosítani a fogyasztónak. Az előírásoknak megfelelően, áramszünet esetén azonnal és automatikusan le kell állnia a rendszernek az energiatermeléssel. Például egy hálózati karbantartás során a szerelőket veszélyeztetné egy működő napelemes inverter. Mivel nálunk elég ritka az áramszünet, ezért ez nem jelent különösebb problémát. Lakossági napelemes rendszer telepítésére ez a típusú inverter a leginkább javasolt és legjobb ár/érték aránnyal bíró berendezés.

Sziget üzemű inverter

A sziget üzemű rendszerek önállóan, a távvezeték hálózattól függetlenül működnek. Folyamatosan képesek ellátni a fogyasztót árammal, hiszen a helyben fel nem használt energia többletet akkumulátorok segítségével tárolják. Főként elektromos távvezetékektől messze eső területek lehet jól hasznosítani ezeket a rendszereket (pl. tanyák vagy külterületen lévő gyárak esetén hasznosak). A sziget üzemű napelem rendszerek üzemeltetéséhez az inverteren kívül akkumulátorok is szükségesek, ezért ezek a rendszerek magasabb ár kategóriába tartoznak, mint a hálózatba tápláló rendszerek.

Hibrid kialakítású inverterek

Nevéből adódóan sejthetjük, hogy ez a típusú inverter hálózatra és akkumulátorra is képes termelni. Ez az ipar bizonyos szegmensiben és létfontosságú szolgáltatók esetében is előnyös megoldás a fenti két megoldáshoz képest. A hibrid típusú napelemes rendszerek áramszünet esetén is tovább működnek, hiszen a hálózatról leválva az akkumulátorok továbbra is biztosítani tudják a szükséges energiát a fogyasztónak. Valójában minden olyan gyártó, szolgáltató, aki eddig aggregátort használt áramszünet esetén, napelemes rendszer építésekor hibrid rendszerrel tudja legjobban bebiztosítani magát. (Pl. egy műtét esetén vagy lélegeztető gépek használatakor egy áramszünet életveszélyes lehet a beteg számára, – tehát nem lehetséges az áramszünet egyetlen pillanatra sem). Ugyanakkor a hibrid rendszer a jövő technológiája lakossági szempontból is, hiszen a „smart-home” rendszereket ezzel tudjuk a legjobban működtetni. (Hibrid rendszer nélkül egy „okos-otthonban” gyorsan kialakulhat a káosz, hiszen ha nincs áram, nem tudjuk működtetni a ház „okos” funkcióit.)

Inverter típusok fázisszám szerint

A napelem rendszerhez tartozó inverterek egy- vagy három fázisúként készülnek, ezért a hálózati csatlakozás kétféle lehet: egyfázisú vagy háromfázisú. Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható.

A napelem inverter elhelyezése

Az inverter elhelyezését több tényező befolyásolja. A legfontosabb dolgok, amikre mindenképpen figyelni kell:

  • Ne süssön rá közvetlenül a Nap ! Teljesítmény és élettartam csökkenéshez vezet.
  • Fontos a jó szellőzés is, mivel az inverter működés közben hőt is termel. Ezért nem alkalmas általában egy padlás sem az inverter elhelyezésére.
  • Közel legyen a napelemekhez!
  • Lehetőleg közel legyen a visszatáplálási pont (elosztó , villanyóra szekrény)!
  • Fontos szempont még, hogy az inverter hangja zavarhatja a felhasználót (nem minden inverter csendes. pl. ventillátoros hűtés)!
  • Stabil, erős falra vagy tartó szerkezetre kell szerelni (egy nagyobb teljesítményű inverter tömege akár 40kg is lehet)!
  • Minimális távolság a készüléktől felfelé 50-70 cm, jobbra és balra 40-50 cm, lefelé pedig 40-60 cm!
  • Ezeken a távolságokon belül nem ajánlott elhelyezni más tárgyakat!

Legmegfelelőbb hely valamilyen technikai helyiség. Mosókonyha, garázs, kamra, fedett terasz, ahol hűvös jól szellőző helyen van a berendezés, de mégis könnyű hozzáférni. A legtöbb inverter külső térre is elhelyezhető, időjárás álló kivitelben készül. De mindenképpen érdemes védett helyen elhelyezni a berendezést (pl. széles tornác vagy veranda). Fontos hogy a szellőző nyílások szabadok legyenek, hiszen ha nem működnek a szellőzők, akkor a melegedés miatt csökkenti a saját teljesítményét, vagy akár el is romolhat az inverter. Sok esetben esztétikai kérdés is az inverter elhelyezése, ezért érdemes előre megnézni a berendezés méretit, küllemét, hiszen minden nap többször látni fogjuk, az otthonunk része lesz. A legújabb generációs inverterek már elég kicsik és esztétikusak is, tehát nem kell egy ormótlan és zajos berendezéssel együtt élnünk.

A napelem inverter élettartama

A legelső inverterek a 80-as években lettek felszerelve, ezek az inverterek messze túlszárnyalták a várakozásokat. Sok még ma is működik közülük.  A mai invertereknél 10-15 éves élettartammal tervezhetünk jellemzően. Ez persze nem azt jelenti hogy utána tönkre megy és új invertert kell vásárolni, hanem egy esetleges javítás költségével kell számolni. Ami némi odafigyeléssel, karbantartással kitolható.

Garancia a napelem inverterre

Mivel az inverterek a legköltségesebb részei a napelemes rendszereknek, ezért kiemelten fontos a garancia kérdésköre. A legjellemzőbb garancia idő 5 évre szól, amit ki lehet bővíteni még 10, 20, vagy akár 25 évre plusz költség ellenében. Ezt a garancia kiterjesztést sok esetben utólag, még az alap gyári garancia lejárta előtt is meg lehet tenni. Például az egyik 400 000 Ft értékű inverternél a garancia idő hosszabbítás 10-ről 20 évre 280 000 Ft. Egy másik gyártó 700 000 forintos inverterénél a kiterjesztés 20 évre 270 000 Ft. Hogy ez sok, vagy érték arányosan kedvező, szintén a pénzügyi döntés részét képezi. Függ a gyártótól, az inverter árától és a garancia kiterjesztés idejétől is. A napelemes rendszer legalább 25 évig fog némileg csökkenő mértékben, de még 25 év múlva is az eredeti teljesítményének több mint 80 százalékával termelni. Erre az időtartamra oszlik el a jövőbeni esetleges javítás költsége, amit a garancia hosszabbítás fedezni tud. Ezeket is számításba lehet venni már a kezdeteknél.

Legnépszerűbb napelem inverter gyártók

Számos gyártó foglalkozik napelem inverterekkel. Ezek közül a legnépszerűbbek:

  • Fronius
  • Huawei
  • SMA
  • Solar Edge.

 

Az eddig érintett kérdéseken kívül még van jó néhány olyan téma az inverterekkel kapcsolatban, amelyet érdemes megvizsgálni. Ilyen például az inverterek méretezése, a legnépszerűbb gyártók összehasonlítása. Ezért javaslom, hogy kövess minket a továbbiakban, hogy még több olyan kérdésre választ kapj, amely az inverterekkel és napelemes rendszerekkel kapcsolatos!

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!