Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Hőszivattyú, a zöld energiás fűtés

Létrehozva: 2020. október 17.

Fűtés-korszerűsítés /HMV előállítás korszerűsítése

A háztartásunk által felhasznált energiának közel 80 %-át is kiteheti a fűtés/hűtés és a használati meleg víz előállítása. A fűtésrendszer korszerűsítése/cseréje, hosszú távon komoly megtakarítást jelent az ingatlantulajdonosoknak. Egy ilyen beruházás minden esetben teljes körű felmérést és komoly tervezést igényel, hiszen az energiahatékonyság akkor növelhető leginkább, ha a szigetelés, a nyílászárók és a fűtés/hűtés/HMV rendszer teljes egészét figyelembe veszik a tervezők! Napjainkban a fűtési/hűtési/HMV előállítására az egyik legkorszerűbb megoldás a hőszivattyú. Többféle rendszermegoldás közül választhatunk, hiszen a meglévő fűtési rendszert, akár teljesen, akár részben ki tudjuk váltani. A hőszivattyúk hatásfoka tovább növelhető egy melegvíz-tároló beépítésével. Ennek köszönhetően egyenletesebb működés jön létre, így további 15-20% energia is megtakarítható. Hőszivattyú alkalmazásával teljesen nullázni tudjuk egy ingatlan rezsijét, mivel a hőszivattyú működéséhez szükséges villamosenergiát a hőszivattyúhoz kötött napelem rendszert tudja biztosítani. Ilyen rendszer kiépítését követően a házunk önellátó lesz, rezsimentes és környezetbarát. A beruházások az ingatlan értékét jelentősen megnövelik!

A hőszivattyú

Egyre többen kezdik el használni napjainkban a hőszivattyús rendszereket, nemcsak családi házakban, hanem új építésű társasházakban is ezek kerülnek beszerelésre. Ezek a rendszerek környezetbarát módon, a levegő/víz hőjét hasznosítják, így állítanak elő úgynevezett „ingyen” energiát. Függően attól, hogy a hőt honnan vonják el, többféle hőszivattyút különböztetünk meg. A hőszivattyú – nevéből adódóan – a környezeti hő energiáját hasznosító fűtő/hűtő készülék. 

A hőszivattyú működési elve

Működési elvük megegyezik a klíma és a hűtőszekrény működési elvével, a levegőből/vízből vonnak el hőt, és azt hűtik le. A klíma és a hűtőszekrény a magasabb külső hőmérsékletből vonja el a hőt és hűti azt le, míg a fűtésre, meleg víz előállítására használt hőszivattyúk fordítva működnek: az alacsonyabb külső hőmérsékletből vonnak el hőt, és melegítik fel azt. Ezeket a rendszereket napelemmel kiegészítve rezsimentessé tehetjük az ingatlant!

Miért zöld energiás egy hőszivattyú?

A hőszivattyúk működésükhöz áram szükséges. Azonban a működésükhöz felhasznált energia 3-5-szörösét is képesek előállítani ingyenes energiaforrásból, (azaz hőből) ezért a megújuló energiaforrások közé tartoznak. A működéshez felhasznált villamosenergiát napelemmel is elő tudjuk állítani.  Ha megújuló energiaforrást használunk az energiatermeléshez, akkor hosszútávon jelentős (több milliós) megtakarítást érünk el és a környezetszennyezést is csökkentjük ezzel.

Típusait az alapján különböztetjük meg, hogy honnan vonnak el hőt:

  • víz-víz hőszivattyú;
  • levegő-levegő hőszivattyú;
  • levegő-víz hőszivattyú.

Hőcserélő helye szerint csoportosítás:

  • split típusú: (osztott) a hőcserélő kint kerül elhelyezésre;
  • monoblokkos típusú (kompakt): a hőcserélő belső térben kerül elhelyezésre.

Hőszivattyú típusok ismertetése

Víz-víz rendszerű hőszivattyúk

A víz-víz rendszerű hőszivattyúk közös tulajdonsága, hogy a vízben vagy a földfelszín alatti energiákat víz segítségével nyerjük ki, és a fűtendő oldalon is víz közvetíti a hőt, -radiátoron, fal- vagy padlófűtésen keresztül. Mivel a felső talajréteg kb. 100 méter mélységig tárolja a geotermikus energiát (földhőt), illetve a besugárzott napenergiát, ezért ezt a közeget kiválóan lehet használni fűtési rendszerek kiépítésénél. Attól függően, hogy mennyi szabad földterületet lehet használni többféle energiakiaknázási lehetőség is kínálkozik. A föld-víz hőszivattyúk nagyobb földterületet igényelnek ahhoz, hogy a kellő hőenergiát elő tudják állítani. Amennyiben csak kisebb földterület áll rendelkezésre a telepítéshez, akkor a földkollektor telepítése ajánlott. Ha nincs elegendő helyünk ilyen földkollektor telepítésére, akkor a földszondás kivitel a megfelelő választás. Ezek a hőszivattyúk alkalmasak a passzív hűtés ellátására is.

Talajkollektoros hőszivattyú

A felső talajréteg hőjét hasznosítják, amit a napsugárzás melegít fel. A fűtés rendszer fagyálló, szigetelt csöveit 1.2 – 1.5 méter mélységben helyezik el. Talajkollektorban víz és propilénglikol keveréke kering és a talaj felszínéhez közelebbi rétegéből szállítja a hőt. Ezt a rendszert lehet rákapcsolni a ház kiépített fűtésrendszerére.

Ásott, vagy fúrt kutas, nyílt vizes típus hőszivattyú rendszerek

A víz-víz hőszivattyúk telepítésekor két kútra van szükség: egy nyerő és egy nyelő kútra. A megfelelő működéshez a két kút távolsága kb. 10-15 méter. (Tóból, folyóból is lehet vizet használni ilyen célra.) Legfontosabb szempont, hogy a nyerő kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését. Amennyiben a kút elapad a hőszivattyú nem tud üzemelni.

Talajszondás, más néven földszondás hőszivattyús rendszerek

A föld- vagy talajszondás geotermikus hőszivattyú szonda csöveit 60-100 méteres lyukakba helyezik, egy lyukba rendszerint 4 db (2 előremenő, 2 visszatérő) KPE cső kerül. A szonda furatokat minimum 6 méterre kell elhelyezni egymástól. A csövekben fagyálló folyadék kering, amely leggyakrabban víz és propilénglikol keveréke.

Nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves hőszivattyú rendszer

A talajkollektoros rendszerhez hasonló csőregiszter vízbe süllyesztése sok szempontból előnyös. Amennyiben a házunk tó, vagy folyó közelében van, akkor a lehetőség kihasználása kézenfekvő. Nem kell a rengeteg földmunka, csak a megfelelő mélységű (minimum 2 m mély) tó. A csövekben fagyálló folyadék kering.

A levegő-víz hőszivattyúk

Az elmúlt években hatékonyságuk javult, telepíthetőségük könnyűvé vált, kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek, némely típus -28 celsius fokig is hatékonyan fűt.

Hogyan működik?

A levegő-víz hőszivattyú a kültéri levegő hőjét használja fel. A berendezésben hűtőközeg van, amely segítségével hideg levegőből is képes energiát nyerni. A hőszivattyú legfontosabb részei a kültéri egység, melyben a hűtőközeg áramoltatását végző kompresszor is megtalálható, illetve a beltéri egység, melyben a hűtőközegből meleg víz keletkezik. Ezen kívül fontos része még a hűtőköri csővezeték, amin keresztül a nagynyomású hűtőközeg eljut a beltéri egységhez.

Mit jelent a COP, azaz „jóságfok” kifejezés?

A COP (Coefficent of Performance) érték, a „jóságfok”, teljesítménymutató érték. Ez azt mutatja meg, hogy adott pillanatban 1 kW felhasznált energiából, hány kW energiát tud előállítani az adott hőszivattyú. Tehát a COP= kinyert energia/befektetett energia. A hőszivattyúk COP értéke 2-6 között mozog, típustól és márkától függően. Választáskor azonban a COP érték mellett a kialakítás, telepítés, valamint az üzemeltetés és élettartam költségeit is érdemes figyelembe venni.

A levegő-víz hőszivattyú előnyei:

  • kis helyigény;
  • egyszerű, gyors telepítés;
  • széles körű alkalmazási lehetőség;
  • nincs szükség engedélyekre;
  • legjobb ár/érték arány;
  • igényelhető, kedvezményes H-tarifa;
  • napelemmel kombinálva is használható;
  • legjobb COP értékek (4.2-4.9);
  • egyedülálló technológia, teljesítmény;
  • hosszútávon jelentős megtakarítás a fűtési költségben.

Melyik típus a legelőnyösebb számomra?

Összességében elmondható, hogy minden esetben a telepítés helye, az adott ingatlan, a kert, a környezet, a talaj és a közeli vízfelületek, illetve a költségkeret figyelembe vételével érdemes kiválasztani a megfelelő hőszivattyút. Természetesen energetikai szakvéleményre alapozva kell meghozni ezt a döntést, hiszen az ingatlan adottságiból kiindulva egy energetikus szakember pontosan ki tudja számítani, hogy az adott helyzetben milyen típusú/teljesítményű  hőszivattyú a legelőnyösebb. Gyakorlatban ez az ingatlan felmérésével kezdődik, majd ezt követően készíti el az energetikus a számításokat, amely mellé már árajánlatot tudunk kérni a kivitelezőtől.

Miből tudom ezt finanszírozni?

Természetesen többféle finanszírozási forma közül lehet választani:

  • készpénzes finanszírozás,
  • korszerűsítési hitel;
  • GINOP pályázatok, amelyek 0% THM és 10% önerő mellett igen kedvező megoldást nyújtanak (jelenleg felfüggesztés alatt van a pályázat);
  • Otthonfelújítási támogatás + 3%-os fix kamatozású hitel

Olvassa el az Otthonfelújítási támogatás által nyújtott lehetőségeket!

https://www.solar-solutions.hu/blog/otthonfelujitasi-tamogatas-neked-es-csaladodnak/

Számoljon velünk!

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!