Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Az én házam tetejére lehet napelemet telepíteni?

Létrehozva: 2020. augusztus 21.

A napelemes rendszerek iránt érdeklődő családok jelentős része teszi fel a kérdést: az én tetőm alkalmas arra, hogy napelemet telepítsünk rá? A válasz az esetek nagy többségében pozitív. Mostani bejegyzésünk elsőként ezt a kérdést járja körbe. Fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők – igény esetén- előzetesen is kapjanak információt a telepítéshez szükséges legalapvetőbb feltételekről.

A másik gyakori dilemma, hogy érdemes-e előzetes árajánlatot kérni az interneten? Ezt a kérdést azért nézzük meg kicsit közelebbről, mert egy előzetes ajánlat alapja minden esetben a fogyasztás és a tető alapján kerül kiszámításra. De vajon mennyire megbízható? Miben segít neked egy ilyen indikatív ajánlat?

Hogyan készül egy árajánlat?

Ahhoz, hogy kicsit könnyebb legyen átlátni egy napelemes rendszer tervezési és kivitelezési folyamatát legjobb, ha elsőként a tervezési folyamat lépéseit nézzük meg röviden. Tesszük ezt azért, mert egy napelemes rendszer tervezéséhez szükséges adatok magából a tervezési folyamatból adódnak. Így a legegyszerűbb ezen az úton megközelítenünk a kérdést!

Egy tervezési folyamat szempontjából legfontosabb kérdések:

  • Mekkora az ügyfél jelenlegi villamosáram-fogyasztása?
  • Milyen fogyasztásbővítést tervez a következő években az ügyfél (pl. klímák vagy hőszivattyú beszerelése, elektromos autó)?
  • Mekkora lesz a tervezett fogyasztás?

Ezek alapján meg lehet meghatározni:

  • a szükséges napelemes rendszer éves fogyasztását (éves kWh igény);
  • ebből következik a szükséges panelek száma;
  • amelyből kiszámolható a telepítéshez szükséges tetőfelület (majd az ár is).

Természetesen a fogyasztási igények alapján számolt rendszerek végleges méreteit, költségeit még sok tényező befolyásolhatja. Ezek jellemzően az alábbiak:

  • Milyen a tetőszerkezet típusa, formája?
  • Milyen statikai állapotú a tető?
  • Milyen héjazata van a tetőnek?
  • Milyen a tető tájolása?
  • Milyen a tető dőlésszöge?
  • Tetőfelület méretei
  • Vannak-e tetőtéri ablakok, manzárd tető, erkély, milyen a tető tagoltsága?

Átlagos tetőre telepített rendszerek

Magyarországon leginkább nyeregtető vagy sátortető van a családi házakon. Ezek a tetők teljesen ideálisak a napelemes rendszerek telepítéséhez, így ilyen esetben mindenképpen érdemes előzetes árajánlatot kérni. Ha esetleg lapostető van a házon, az is jól használható, de ha van nagyobb alsó épület/garázs/fedett kocsibeálló, elegendő terület a kertben, akkor a legtöbb esetben kényelmesen kivitelezhető egy családi fogyasztást kiszolgáló napelemes rendszer. Az elmúlt években a magyar háztartásokban kivitelezett napelemes rendszerek átlagosan 10-16 db panelből épültek, amihez kb. 30-40 nm tetőfelület szükséges.  Tehát ilyen ingatlanok esetén az interneten megadott paraméterek alapján elkészített indikatív (előzetes) árajánlatok a legtöbb esetben már nem/vagy nem sokat fognak változni. Leginkább az inverter és a napelemek közötti távolság, az esetleges földmunkák vagy a villanyóra bővítése lehet ilyenkor plusz költség. Persze egy kémény vagy árnyékot adó fa is okot adhat arra, hogy 1-2-3 panellel több felszerelésére legyen szükség ahhoz, hogy a a számodra optimális méretű rendszert tudjuk megépíteni. Ezért, ha az indikatív árajánlat és a műszaki tartalom előnyös a számodra, akkor mindenképpen érdemes a helyszínen felméretni az ingatlant a kivitelezővel, mielőtt a végleges szerződés aláírásra kerül. (Így az esetleges korrekció már szerepelni fog a végleges árban.)

Egyedi tetőre telepített rendszerek

A mediterrán vagy éppen minimalista stílusú épületek már komolyabb kihívást jelenthetnek a szükséges tetőfelület kérdését illetően. Míg az előbbi esetben a túlzott tagolás miatt nehéz egybefüggő felületet találni a tetőn, addig az utóbbi esetben gyakran előfordul, hogy a tető dőlésszöge 15 fok alatt van. A sok erkélyes, kiugrókkal tagolt, manzárd jellegű, tetőtéri ablakokkal megépített házak teteje is gyakran külön tervezést igényel. Ilyenkor a tervező kifejezetten napelemes rendszerek tervezésére készített szimulációs programmal, pontos méretezés alapján többféle telepítési lehetőség közül választja ki a leggazdaságosabb megoldást az ügyfél számára. Az ilyen precíz tervezés egyik alapja az ingatlan pontos, személyes felmérése. Hasonló tervezésre akkor is sor kerülhet, ha az igényelt rendszer nemcsak egy átlagos villanyszámla kiváltását kell, hogy fedezze, hanem pl. klímás/hőszivattyús fűtés is tartozik a rendszerhez. Ilyenkor a rendszerhez tartozó napelemek száma akár 20-30 db is lehet, ezért nagyobb tetőfelületet igényel a kivitelezés. Természetesen irányadó árként itt is érdemes előzetes árajánlatot kérni, hiszen így legalább nagyságrendileg rálátásunk lesz a projekt árára. Ebben az esetben nagyobb eséllyel fordul elő, hogy valamelyest korrigálni kell az előzetes árat (pl. a távolabb eső garázs tetejét is használni kell a telepítéshez).

Hol érdemes/nem érdemes Magyarországon napelemet telepíteni?

Hazánkban  a napsütéses órák száma átlagosan meghaladja az évi 2000 órát. Ezért az ország területén bárhol lehet – és érdemes is – napelemet telepíteni. Aki gyakran jár Németországban, Angliában, Hollandiában láthatja, hogy a nálunk sokkal „kevéssé napsütéses” országokban is elterjedt a napelemes rendszerek használata.

Milyen tetőre lehet napelemes rendszert telepíteni?

Tető héjazata lehet:

  • égetett cserép;
  • betoncserép;
  • zsindely;
  • fémlemez;
  • lapostető.

(Palatetőre nem tudunk telepíteni a pala törékenysége miatt.)

Tető statikai állapota

Mindenképpen jó statikai állapotú tető szükséges a telepítéshez. Tehát, ha a ház teteje már régen nem volt felújítva, érdemes átgondolni azokat a karbantartási munkákat, amelyeket a következő években egyébként is esedékessé válnának. Mivel a napelemekre 25 éves teljesítménygarancia van, ezért optimális esetben minimum ennyi időre tervezünk a rendszerrel. (Régi technológiák közül még most is vannak olyan rendszerek, amelyek több, mint 30 éve működnek és még mindig hatékonyak.) Egy átlagos családi villamosenergia-fogyasztást figyelembe véve, legalább 10-16 panel szükséges a telepítéshez. Így a panelek súlya kb. 170-320 kg között lesz (jellemzően 17-20 kg egy panel). Ehhez még hozzájön a szerelvények és a tartószerkezet súlya, tehát ezt a terhelést a tetőnek tartósan viselnie kell. (Lapostetőre szerelt tartószerkezet esetén ehhez még hozzátartozik a tartószerkezet súlyozása, ami a szélterhelés kivédése miatt szükséges.)

Tető dőlésszöge

Leginkább a 35-45 fokos szögben épült tetők tudnak olyan felületet biztosítani, ahol a leghatékonyabban tudnak dolgozni a napelemek. Ahol ennél kisebb a dőlésszög, ott akár a tartószerkezettel is lehet az napelemek dőlésszögét korrigálni, ezzel pedig el lehet érni, hogy a napelemek a legjobb hatásfokkal tudjanak működni.

A tető tájolása

Jellemzően a délkeleti-déli-délnyugati tetőkre szerelt panelek tudnak a leghatékonyabban termelni. Természetesen a többi égtáj felé tájolt tető esetén is megvalósítható a telepítés, ilyenkor néhány darabbal több panelt érdemes telepíteni a tetőre, ezzel kompenzálni lehet a némileg alacsonyabb hatékonyságot. (Ami a pénztárcánkat illeti, nem kell aggódnunk, hiszen a megtérülés így egy kicsit hosszabb lesz az átlagosnál, de hosszútávon így is sok pénzt tudunk megtakarítani.) Ami semmiképpen nem javasolt tetőfelület, az az északi tető.

A tető árnyékolása

A rendszerek tervezésénél minden esetben figyelembe kell venni a tetőre vetülő árnyékot is. Ilyenkor a házhoz tartozó kémények, a kerti fák, a szomszéd épületek által vetett árnyékot veszi figyelembe a tervező. Ennek oka az, hogy akár egy kémény vagy fa is képes 40-50%-kal rontani az éppen takarásban lévő panelek teljesítményét. Ez rendszerszinten 30-40%-os teljesítményromlást is okozhat a rendszerben (hiszen, ha egy panel teljesítménye romlik, a többi vele egy stringen lévő panel teljesítménye is csökken).  Árnyékolás esetén a legjobb megoldás az okos napelemes rendszer lehet, ami panelenként optimalizál, így javítja a rendszer teljesítményét akkor is, ha vannak árnyékolt részek. (Ha elég nagy a rendelkezésre álló tetőfelület, akkor legkönnyebb az ilyen tetőfelületet kizárni a telepítésből.)

Mekkora rendszer fér rá a tetőmre?

Hazánkban a családi házakhoz épített napelemes rendszerek jellemzően 2 és 8 kW közötti beépített teljesítménnyel épült meg az elmúlt években. Ennek megfelelően a napelemes rendszerek átlagosan telepített panelszáma, szükséges tetőfelület az alábbiak szerint alakul (350 W-os panelekkel számolva, ideális tájolás és dőlésszög esetén):

Javaslatunk!

Ha a fenti szempontok alapján a telepítésre alkalmas tető van a házadon, akkor azt javasoljuk, hogy kérj árajánlatot bátran!

Miért jó egy előzetes árajánlat?

  • meg fogod tudod, hogy nagyságrendileg mekkora költsége van egy – számodra optimális- napelemes rendszernek;
  • meg fogod tudni, hogy mennyi önerőre van szükséged a beruházáshoz;
  • tudni fogod, hogy mennyi havi törlesztőrészleted lesz (ezt a villanyszámlád helyett fogod fizetni);
  • tudni fogod, mennyi pénzt tudsz megtakarítani egy napelemes rendszerrel;
  • most még ki tudod használni az uniós, 0% THM-es pályázati támogatást;
  • az indikatív ajánlat után tudsz térítésmentes, személyes konzultációt és pontos felmérést kérni szakértőinktől!

Számolj velünk!

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!