Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

SZALDÓ-BRUTTÓ elszámolás

Létrehozva: 2021. március 16.

Szaldó-Bruttó elszámolás? 

A szaldó és bruttó elszámolásról rengeteg kérdés merült fel. Itt mindent megtalál amit tudni kell róla! 

Miért fontos az elszámolásról beszélni? 

Az alábbi rövid összefoglaló azért készül, hogy Ön a legjobban informált legyen. 

  • Mit jelent a Szaldó elszámolás? 
  • Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? 
  • Mit jelent a Bruttó elszámolás? 
  • Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? 
  • Mikortól lép életbe a Bruttó elszámolás? 

 

Mit jelent a Szaldó elszámolás? 

Szaldó elszámolás alatt éves elszámolásról beszélünk. Az egész évben történő többlet termelés és elfogyasztott áram különbözetének egyenlítéséről szól. 

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? 

Az áram ár 38 Ft (áramdíj/KWh+ rendszerhasználati díj +ÁFA), ezért az összegért veszi meg tőlünk a szolgáltató azt az áramot amit mi megtermelünk, azonban nem tudunk elhasználni (ezt nevezzük többlet termelésnek). Ennyiért vesszük mi is az áramot a szolgáltatótól amikor a napelemes rendszerünk nem termel.  

Ennek a folyamatnak az áttekintése éves szinten történik, így amennyiben többet fogyasztottunk mint termeltünk mi fizetjük ki a különbözetet a szolgáltatónak, ha pedig többet termeltünk mint fogyasztottunk, a szolgáltató fizet nekünk. 

Mit jelent a Bruttó elszámolás? 

A Bruttó elszámolás lényege, hogy az áram szolgáltató alacsonyabb áron veszi meg tőlünk az általunk el nem használt áramot, míg mi ugyan azért a 38Ft-ért vesszük a szolgáltatótól.  

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? 

Az áram ára 38Ft (áramdíj/KWh+ rendszerhasználati díj +ÁFA), ezért az összegért veszünk mi áramot a szolgáltatótól amikor nem termel a napelem rendszerünk, azonban amikor többlet termelésünk van, a szolgáltató alacsonyabb áron veszi meg tőlünk. 

Mikortól lép életbe a Bruttó elszámolás? 

A Bruttó elszámolás 2024-től lép életbe kizárólagosan, minden napelem rendszer elszámolási módja ez lesz. 2021. Június. 30. Után már most is Bruttó elszámolást kap az összes olyan rendszer, melyet vissza nem térítendő támogatással kiviteleznek. 

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!