Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Napelemek típusok

Létrehozva: 2020. augusztus 16.

A napelemes rendszerek napjainkban egyre elterjedtebbek,- már nem a jövő technológiáját látjuk a bennük. Árban elérhetővé és „szemmel jól láthatóvá” váltak a napelemes rendszerek mindenki számára az elmúlt években. Egy-egy rendszer megrendelése esetén mégis sok kérdőjellel találkoznak a családok vagy a vállalkozások. Ennek oka a bőség zavara, hiszen többféle típusú, gyártmányú napelem közül választhatunk. (Bár optimális esetben a választásban segít az szakember). Ezért érdemes egy rövid összegzés, áttekintést elolvasni a napelemes panelekről,- hiszen előbb, vagy utóbb minden család, vállalkozás meghozza a döntést erről a kérdésről. (Mint tudjuk a fenntartható fejlődés egyik alappillére a zöld energiák használata.)

Vékonyfilm-réteg napelem

A vékony-rétegű napelemek a világ teljes napelem piacának kb. 20%-át teszik ki. Az elnevezés onnan ered, hogy tényleg vékony rétegben rakódik le a félvezető az üveglapra, esetleg műanyagra vagy acéllemezre. Ezáltal akár hajlékony vagy átlátszó napelemeket is elő lehet állítani, így a felhasználási lehetőségek skálája elég széles, ami építészeti, esztétikai szempontból lehet fontos. Felületük szép, homogén, ezért esztétikai szempontból sokszor jobban megállják helyüket egy-egy extravagáns épületen (főként új építésű, különleges épületek esetén használják ezeket az elemeket). Tájolásra legkevésbé érzékeny típus. Ugyanakkor nagy hátránya ennek a technológiának, hogy – típustól függően- csupán 4-6-8 %-os hatásfokkal dolgoznak, ezért kb. kétszer annyi napelem panel szükséges ugyanazon teljesítmény eléréséhez, mint a leginkább elterjedt monokristályos és polikristályos napelemekből. Ezért nem is látjuk gyakran családi házakon, hiszen túl nagy tetőfelület kell a telepítéshez. Nagy előnyük a többi napelem típushoz képest, hogy kevésbé érzékenyek a melegedésre, szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani, így már szórt fénynél is jól működnek. Főként a sivatagos, nagyon meleg környezetben lehet jól hasznosítani ezt a típust, mert a hőségre és a környezeti hatásokra kevésbé érzékenyek, mint a kristályos napelemek. Komoly hátránya a – versenytársakhoz képest-  rövid élettartam, ami kb. 10 év (ez a fent említett mono- és polikristályos típusoknál 25-30 év).

Többféle vékony-réteg napelem típus van, melyek közül a legelterjedtebb az amorf-szilícium napelem, mivel ennek a legolcsóbb az előállítása. Leggyakrabban olyan helyeken használják, ahol az épületbe integráltan lehet telepíteni a napelemes rendszert, illetve ahol nagy terület áll rendelkezésre. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt, ezért ennek megfelelő éghajlaton a leginkább hatékony. Élettartama kb. 15 év.

A vékony-réteg napelem eléggé új technológiának számít, ezért a következő években komoly fejlődésen fog még keresztülmenni ez a technológia. Több piacvezető napelem gyártó vállalat komoly fejlesztésekbe kezdett ezen a területen, elsődleges céljuk a panelek élettartamának és termelési hatásfokának növelése.

Kristályos napelemek

A legelső ma is ismert és használt napelemeket 1954. óta gyártják, ezek az ún. kristályos napelemek. Ennek köszönhetően a gyártási technológia is ezeknél a paneleknél a legfejlettebb. A paneleket nagy tisztaságú szilíciumból cellákból gyártják,  amelyeket sorba kötnek, végül egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálnak. Két típusa ismert a mono- és polikristályos panel, amelyek a szilícium tömbök előállítását tekintve eltérőek. A két típus hatásfokában elég minimális eltérés figyelhető meg, ami hazánkban szinte alig érzékelhető, ezért mindkét típus jól használható Magyarországon.

Monokristályos napelemek

Napjainkban a legjobb hatásfokkal (15-17%) rendelkező napelem a monokristályos napelem. A mono, vagyis egy kristályos napelem egy szilícium tömbből épül fel. A gyártás során ezt az egy tömböt felosztják egyenlő részekre, amelyek többnyire nyolcszögletű darabok (szabad szemmel is könnyen látható). Tervezéskor, telepítéskor a tájolásra és a dőlésszögre figyelni kell, mert a szórt napfényt nem hasznosítja annyira jól, mint a direkt, közvetlen napsütést. A monokristályos panel a gyártási eljárásból adódóan drágább, mint a polikristályos panel, de az egységteljesítményük nagyobb a polikristályos napelemekhez képest. Első sorban a forró égövi, direkt napsugárzás esetén tudja elérni a legjobb hatásfokot. Élettartalma kb. 30 év, általában 25 év garanciával kerülnek piacra ezek a panelek.

Polikristályos napelemek

A polikristályos napelem több szilícium tömbben dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik bele a szilíciumot, majd ezeket ónszalaggal forrasztják össze. Színük jellemzően lilás-kékes árnyalatú. Hatásfokuk majdnem eléri a monokristályos panelek hatásfokát, 13-16%-os. Leginkább az északi területeken kialakuló szórt fény esetében teljesít jobban ez a panel. Ezért felhős időben nagyobb hatásfokkal dolgozik, mint a monokristályos panel és előállítása is olcsóbb. Élettartalma kb. 30 év, garanciaidő is azonos a monokristályos napelemével.

Innováció a napelemes panelek területén

Az elmúlt években sok olyan új fejlesztés látott napvilágot vagy indult el, amelyek a következő évek napelemes trendjeit fogják befolyásolni. Most álljon itt néhány érdekesség,- a teljesség igénye nélkül. Egy következő blogbejegyzésben ezeket az innovatív technológiákat is közelebbről megismerheted, ha követed Facebook oldalunkat vagy honlapunkat!

Legújabb érdekességek:

  • hibrid napelemek;
  • napelemes ablak;
  • napelemes cserép;
  • platio- napelem járdára;
  • osztott cellás napelemek;
  • úszó naperőművek.

Általunk forgalmazott gyártók termékei

Ami,- mint ingatlant tulajdonost- érdekelhet téged a fenti, rövid összefoglaló után az az, hogy nálunk milyen napelemeket érhetsz el!

Jelenleg az alábbi gyártók paneleit használjuk a rendszerek telepítéséhez:

Phono, Trina, Suntech, Qcells, LG, JA Solar, Canadian Solar, AEG.

Kérj ajánlatot, hogy pontosan lásd, neked mennyibe kerül egy ilyen rendszer! Az előzetes ajánlatban figyelembe vesszük a jelenlegi villamosenergia-fogyasztást, a leendő fogyasztásnövekedést, a tető típusát, dőlésszögét, a tető héjazatának típusát!

Az előzetes ajánlatot követően kérheted a térítésmentes, személyes konzultációt, az ingatlan pontos felmérését!

Számolj velünk!

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!