Legújabb híreink

Igyekszünk a legfrisebb híreket megosztani napelemekről, megújuló energiaforrásokról, illetve a hozzájuk kapcsolódó finanszírozás lehetőségekről

Górcső alatt a 10 legégetőbb kérdés a napelemekről

Létrehozva: 2020. május 9.

Górcső alatt a 10 legégetőbb kérdés a napelemekről

 

Amikor napelem vásárláson gondolkozunk, sok olyan kérdés merül fel, amit fontos tisztába tenni előre, hiszen egy ilyen beruházást érdemes jól megfontolni. Magabiztos, jó döntést úgy tudunk hozni, ha minden kérdésünkre választ kapunk. Mivel a napelemes technológia még kevéssé közismert, ezért teljesen érthető, hogy egy érdeklődő legelőször tájékozódni szeretne erről a témáról.

Ezért összeszedtük a tíz legégetőbb kérdést/tévhitet a napelemekkel kapcsolatban és ezeket vesszük most górcső alá! Mire a listát végig olvasod megismered a válaszokat és a cáfolatokat, így már közelebb kerülsz ahhoz,  hogy nyugodt szívvel hozz meg egy ilyen fontos döntést!

1. Hosszú megtérülés

A mai napelem rendszerek megtérülése nagyon jónak mondható. Egy átlagos családi fogyasztást kiváltó napelemrendszer ára már 9-12 év között megtérül. Konkrét példát alapul véve az alábbi számok jellemzőek: 15.000 Ft-os havi villanyszáma esetén 25 év alatt összesen 4.500.000 Ft-ot fizetünk be villanyszámlára. A fogyasztást figyelembe véve egy kb. 4,7 kWp-es napelemrendszer szükséges ahhoz, hogy a teljes szükségletet megtermelje a rendszer. Ennek ára nagyságrendileg 2.000.000 Ft. Így ebben a konkrét esetben 11 év és 2 hónap a megtérülés.

2. A napelemmel nem is lehet pénzt megtakarítani

Maradva a fenti példánál azt láthatjuk, hogy míg 25 év alatt 4,5 millió forint az összes villanyszámla, addig egy megfelelő méretű napelemrendszer kb. 2.000.000 Ft. Tehát 25 év alatt az összes megtakarítás 2.500.000 Ft. ( Itt a számításoknál nem vettük figyelembe azt, hogy a szolgáltatói díjak növekedhetnek, tehát a villanyszámla valószínűleg ennél magasabb lesz.)

3. A napelem nem is környezetbarát!

Az EU-s környezetvédelmi jogszabályok a napelemekre is vonatkoznak, ezért az élettartam lejárata után begyűjtik a napelemrendszereket, és újrahasznosítják őket. A napelemek gyártásához jó minőségű anyagokat használnak (pl. ón, műanyag, alumínium, üveg). Ezeket az alapanyagokat szintén napelemkehez felhasználva, néhány évtized alatt akár csökkenhet is a napelemek ára.

4. Mivel csak nappal termel áramot, ezért éjjel nem is lesz áramom

A mai modern napelemrendszereknek nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. Ugyanis az otthoni napelemrendszerek rá vannak kötve a villamoshálózatra, ez lehetővé teszi, hogy a nap 24 órájában áramhoz juss, akár éjszaka is.
A sziget üzemű megoldások esetében pedig a rendszer képes nappal áramot táplálni az akkumulátorba, ami éjjel is ellát téged a szükséges mennyiségű árammal.

5. Felhős időben nem lesz áram nálunk

Szerencsére Magyarországon a napsütéses órák száma éves szinten elegendő ahhoz, hogy jól optimalizált rendszereket tudjanak a szakemberek kiépíteni. A napelemek alapvetően is részterhelésben működnek, hiszen sötétedéstől-pirkadatig ezek a rendszerek nem termelnek áramot. A napelemek felhős időben is termelnek áramot, ilyenkor jellemzően 50-70%-os kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Mindezt természetesen a rendszert tervező és kivitelező szakemberek is számításba veszik munkájuk során. Amikor egy ingatlanhoz napelemes rendszert tervezünk, minden esetben figyelembe vesszük a tető tájolását, dőlésszögét, a napsütéses órák számát, a benapozottságot/esetleges árnyékolást, a területen jellemző napsütéses órák számát. Így előre tudunk kalkulálni a rendszer által megtermelt kWp mennyiséggel. Azonban különböző évszakokban eltérő a napsütéses órák száma, ezért egy rendszert mindig éves fogyasztás alapján tervezünk meg. Hálózatos napelem esetén a nyáron megtermelt többlet áramot a szolgáltató átveszi, így a téli, kevéssé napsütéses időszakokban fel tudod használni (természetesen nem kell érte fizetni). Ezért fontos az éves elszámolás a napelem tulajdonos a és a áramszolgáltató között.

6. Csak a tetőre lehet szerelni a napelemrendszert

Egy napelemrendszer telepíthető tetőre vagy földre is. Ahol kicsi a háztető felülete, vagy nagyon tagolt a tető, esetleg rossz a tájolás, ott érdemes megfontolni a földi telepítést. Pontos felmérés után a szakember tud javaslatot adni arra nézve, hogy melyik rendszer telepítése a praktikusabb és költséghatékonyabb számodra.

7. Át kell alakítani a tetőt/tönkre megy a tető

Egy átlagos, jó állapotú tető esetén nem kell semmit átalakítani. A tetőre telepítés esetén fontos, hogy a tető tartószerkezete stabil legyen, tehát a gerendák, cseréplécek jó állapotúak legyenek. Természetesen a cserepeket nem fúrjuk meg, speciális rögzítőrendszer kerül a tetőre, ezek lesznek a tartóelemek, amelyekre a napelemeket rögzítjük. Egy átlagos családnak megfelelő rendszer 15-18 db panel súlya kb. 200-300 kg, amit egy jó állapotú tető elbír. Cseréptőre, lemez,- és zsindelytetőre tudunk telepíteni. Felújításra csak palatető esetén van szükség. Ennek az az oka, hogy a pala elég törékeny, így akár a szerelés, akár használat során balesetet okozhat. Ilyenkor sem kell lecserélni a tetőt, elegendő egy réteg zsindelyt tenni rá.

8. Ha elromlik, sokba kerül a javíttatás

Mivel a napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért a karbantartási igényük igen alacsony. A nálunk értékesített rendszerekre 25 év garancia van. Ez azt jelenti, hogy a 25. évben is legalább 80%-os hatékonysággal kell működnie a rendszernek. Amennyiben a használat során mégis probléma merülne fel, akkor a telepítő cég vagy a gyártó garanciálisan javítja/cseréli a rendszer meghibásodott részét.

9. 10 év múlva dobhatom a kukába a rendszert, mert nem bírja a strapát

A napelemeket ma már 25-35 évre tervezik, ezért jó minőségű edzett üvegből, rozsdamentes acélból, alumíniumból gyártják a paneleket. Az előző pontban már olvashattál a 25 éves garanciáról, ezen kívül érdemes odafigyelni arra is, hogy az időjárási terhelés miatti esetleges károkra biztosítva legyen a rendszered. Természetesen ezek a panelek kibírják a szélsőséges időjárási viszonyokat, mint például a tartós fagy, erős szélvihar. De mondjuk egy komoly jégeső, kacsatojásnyi jégdarabokkal vagy egy vihar miatt rádőlő 20 méteres fa terhét már nem biztos, hogy ki fogja bírni. Ezért egy ilyen vagyonelemre ugyanúgy érdemes biztosítást kötni, mint ahogy az autód és a házad is biztosítva van.

10. Pár év múlva sokkal olcsóbb lesz

A Párizsi Egyezményben közel kétszáz ország vállalta, hogy a következő években/évtizedekben csökkenteni fogják a károsanyag-kibocsátást és növelni fogják a zöld energiák használatának arányát. Ez azt jelenti, hogy a piaci kereslet a napelemekre folyamatosan növekedni fog, hiszen adott a vásárlók köre, így kereslet is. Ezért piaci alapon szemlélve a folyamatot még sokáig nem várható jelentős árcsökkenés ezen a területen. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a jelenleg igényelhető Európa Unió által nyújtott támogatások most jól használhatók. Már 10% önerővel el tudja indítani egy rendszer kiépítését, és fix, 0% THM-es finanszírozással máris csökkenteni tudja villanyszámláját (vagy teljesen kiválthatja azt). Az, hogy a jelenlegi pályázatok meddig futnak, sok mindentől függ, ezért érdemes most kihasználni ezeket a támogatásokat.

Tehát röviden összegezve a fentieket: 10 téveszme – 10 cáfolat.

(Hálózati villamosáram kontra napelem perben nyert a napelem! Fellebbezésnek helye nincs!)

Mit nyújt neked a napelem rendszer?

Ha napelemes rendszered van akkor egy megbízható, jól működő, költséghatékony, környezetbarát rendszert használsz, amelyre 25 év garancia van. Mindemellett 10-12 éves megtérüléssel tudsz számolni, illetve azzal, hogy átlagos fogyasztás esetén is több, mint 2.000.000 Ft-ot tud megtakarítani a családod. Használni tudod a fix 0% THM-es Európai Uniós forrást az otthonod fejlesztésére, ezzel azonnal kiváltod a rezsid egy részét, egyúttal növeled ingatlanod értékét!

Mindenképpen győztes kombináció!

Amennyiben szeretnél a saját fogyasztásod alapján, a saját házadra ajánlatot kérni, szeretnéd megtudni, hogy mennyi pénzt tudsz megtakarítani bátran kérj ajánlatot tőlünk!

Díjmentes pályázati előszűrés!

Díjmentes ajánlatkészítés!

https://www.solar-solutions.hu/ajanlatkeres

Siessen, használja ki a lehetőséget!
Takarítson meg pénzt!